Jump to content


Photo

1989 Hilux 2,4L Diesel Cold Start Problem


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 johnbmaximus

johnbmaximus

    New Member

  • Registered Member
  • 2 posts
  • Toyota Model: hilux surf

Posted 02 August 2010 - 02:47 PM

COLD START PROBLEM ONLY - ENGINE RUNS NORMALLY AFTER INITIAL STARTING.
FROM COLD DIFFICULT TO START - FIRES UP - ENGINE HUNTS AND VIBRATES EXHAUST SMOKY - SETTLES AFTER COUPLE OF MINUTES

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

Sign up to TOC Premium Membership To Remove These Ads

#2 JasXPear

JasXPear

    Hilux Pickup Owners Club

  • Registered Member
  • PipPip
  • 69 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: Hilux, Hilux, Hilux

Posted 07 August 2010 - 09:31 AM

COLD START PROBLEM ONLY - ENGINE RUNS NORMALLY AFTER INITIAL STARTING.
FROM COLD DIFFICULT TO START - FIRES UP - ENGINE HUNTS AND VIBRATES EXHAUST SMOKY - SETTLES AFTER COUPLE OF MINUTES

Have you changed the glow plugs?

#3 johnbmaximus

johnbmaximus

    New Member

  • Registered Member
  • 2 posts
  • Toyota Model: hilux surf

Posted 07 August 2010 - 01:03 PM


COLD START PROBLEM ONLY - ENGINE RUNS NORMALLY AFTER INITIAL STARTING.
FROM COLD DIFFICULT TO START - FIRES UP - ENGINE HUNTS AND VIBRATES EXHAUST SMOKY - SETTLES AFTER COUPLE OF MINUTES

Have you changed the glow plugs?

THANK YOU FOR YOUR REPLY. YES GLOW PLUGS HAVE BEEN REPLACED WITH NEW

REGARDS JOHN BURTON

#4 dervdave

dervdave

    The biggest Victor Meldrew

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,444 posts
  • First Name:Dave
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: Hilux 3.0d Invincible D/Cab
  • Year: 2013
  • Location: Tyne & Wear

Posted 08 August 2010 - 02:46 PM

Well John like JXP my first guess would`ve been the glow plugs (I know they`re new but are they all working?) so my second guess would be air getting into the fuel system over a period of time dropping the fuel pressure.
3rd Fuel filter (changed recently ?)
Best of Luck bud ! ;)

#5 AWD_SSRX93

AWD_SSRX93

    New Member

  • Registered Member
  • 7 posts
  • Toyota Model: SURF SSRX

Posted 30 November 2010 - 05:13 PM

Hi all,
having exactly the same issue now "I have a 1993 2.4 surf", I did notice the black smoke a while back but now it doesn't start at all even though the heaters indicator comes on as it always do. Wait for the clunck and I try starting :crybaby: no joy at all.
Batteries are new and have been checked again and tested OK
I came across many suggestions favouring glow plugs change which I will consider, the main problem is I need a pro grease monkey to help with this. Any advice? anyone in or near Manchester?
Also having problems with turbo not kicking in and this have been going for a while.

Many thanks



#6 AWD_SSRX93

AWD_SSRX93

    New Member

  • Registered Member
  • 7 posts
  • Toyota Model: SURF SSRX

Posted 02 December 2010 - 11:58 AM

Morning folks,

After a very bad experience with public transport for the last few days "never liked them anyway and don't know how to use them" :rolleyes:
Today and after reading extensiveliy on this forum and others about the cold start issues and reading the manual. Managed to start the car in one attempt hurrrrray:
As the issue seems to be Glow plugs not heating enough or something, I picked one of the suggestions given here in another post so I waited for the glow coil light to go off > waited for the clunck > turned off the ignition > and again did the same two times and wooooof the beast came to life :yahoo:
Now I know what to change next, thanks to all
I still need help with the turbo issue but this one I'd leave for a pro, any recommendations? any1 knows a mechanic in Manchester who can help?
Best regards


#7 igormus

igormus

    Top Rank Poster!

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,909 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: RAV-4 ,2007 (2.0 ltr petrol auto)

Posted 03 December 2010 - 09:34 AM

COLD START PROBLEM ONLY - ENGINE RUNS NORMALLY AFTER INITIAL STARTING.
FROM COLD DIFFICULT TO START - FIRES UP - ENGINE HUNTS AND VIBRATES EXHAUST SMOKY - SETTLES AFTER COUPLE OF MINUTES


ok your issue with injectors -- have them tested -- some of them pour diesel but not inject.
besides - also check with glow plugs resistance right on the engine. CHeers/Igor

#8 igormus

igormus

    Top Rank Poster!

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,909 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: RAV-4 ,2007 (2.0 ltr petrol auto)

Posted 03 December 2010 - 09:36 AM

Morning folks,

After a very bad experience with public transport for the last few days "never liked them anyway and don't know how to use them" :rolleyes:
Today and after reading extensiveliy on this forum and others about the cold start issues and reading the manual. Managed to start the car in one attempt hurrrrray:
As the issue seems to be Glow plugs not heating enough or something, I picked one of the suggestions given here in another post so I waited for the glow coil light to go off > waited for the clunck > turned off the ignition > and again did the same two times and wooooof the beast came to life :yahoo:
Now I know what to change next, thanks to all
I still need help with the turbo issue but this one I'd leave for a pro, any recommendations? any1 knows a mechanic in Manchester who can help?
Best regards


what is the problem with T/C ??
cheers
Igor

#9 AWD_SSRX93

AWD_SSRX93

    New Member

  • Registered Member
  • 7 posts
  • Toyota Model: SURF SSRX

Posted 03 December 2010 - 03:25 PM

Hi Igor,

What do you mean by T/C? sorry for my ignorance :rolleyes:

Too cold today by the way, five attemps and then gave up -14 this morning

cheers,

#10 igormus

igormus

    Top Rank Poster!

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,909 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: RAV-4 ,2007 (2.0 ltr petrol auto)

Posted 03 December 2010 - 10:07 PM

Hi Igor,

What do you mean by T/C? sorry for my ignorance :rolleyes:

Too cold today by the way, five attemps and then gave up -14 this morning

cheers,


hi again
T/C <=> turbocharger
Cheers/Igor

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users