Jump to content


Photo

Car Starts But Won't Idle For Long - Help


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Billy C

Billy C

    Advanced Club Member

  • Registered Member
  • PipPipPipPip
  • 141 posts
  • Toyota Model: MR2
  • Location: Essex

Posted 16 January 2005 - 08:37 PM

What causes this on the 2?

I have a 92 rev 2 Turbo and basically it starts but doesn't stay idling for more that 2 secs. I can rev it to keep it running but as soon as i take my foot off it cuts out.
What is it and can i try anything to make it better or will it be a case of replacing something?

Cheers

William

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...

#2 Boro Sera

Boro Sera

    Northern 10 pin Champion

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 8,041 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: Sera

Posted 16 January 2005 - 10:02 PM

have you tried adding some Redex to the fuel??
it could just be something as simple as a fuel supply problem, sticky injector etc. The Redex will clean out the fuel paths and may well cure/improve the problem.

Rich

#3 RowMR2turbo

RowMR2turbo

    Advanced Club Member

  • Registered Member
  • PipPipPipPip
  • 159 posts
  • Toyota Model: Toyota MR2 turbo and N/A

Posted 16 January 2005 - 10:18 PM

Could be an ignition fault, has it been serviced recently?
Is it a bigger problem when it's colder or in damp/wet conditions?
Does the problem still occur when the engine is up to full temperature?

Question overload lol :blink:

#4 GT4 BOOSTER

GT4 BOOSTER

    Top Rank Poster!

  • Advanced Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 6,791 posts
  • Gender*:Male
  • Toyota Model: vw passat 1.9 tdi 130 bhp 96 kw , previous motors, 1995 hilux surf , 1995 celica gt4 st205 , 1994 celica gt.

Posted 16 January 2005 - 10:21 PM

could be the accelerator cable needs adjusting to pull the linkage back a tiny bit, or find the idle screw and adjust that.

#5 Jimlad

Jimlad

    Last time! ... promise!!

  • Registered Member
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11,808 posts
  • Toyota Model: FD3S Rx7

Posted 18 January 2005 - 12:24 PM

Got an aftermarket BOV on there ??

#6 Billy C

Billy C

    Advanced Club Member

  • Registered Member
  • PipPipPipPip
  • 141 posts
  • Toyota Model: MR2
  • Location: Essex

Posted 21 January 2005 - 07:24 PM

no just std bov.

Any ideas?

#7 toyo in front

toyo in front

    New Member

  • Advanced Members
  • 18 posts
  • Toyota Model: PASEO si

Posted 21 January 2005 - 08:26 PM

:thumbsup: This might help :D Make sure throttle cable has about 1/4 of free play --if cable is tight this will tell the ECU that the engine is not AT IDLE AND CAN GET THE wrong signal ...There should be a FAST IDLE VALVE near the injector rail with a block conector (the idle valve should be a long- ish cylinder) there is a plunger inside cyl which can stick .Look for bolts holding cylinder to manifold and carefully remove -Clean through hole with carb cleaner then spray some W D 40 through hole shaking cyl at same time ---Switch ign on and remove block conector and work conector in and out -you should HERE the plunger clicking inside - if so replace( turn ign off ) and see if fast idle work s .......

#8 Billy C

Billy C

    Advanced Club Member

  • Registered Member
  • PipPipPipPip
  • 141 posts
  • Toyota Model: MR2
  • Location: Essex

Posted 21 January 2005 - 09:46 PM

Oh man, wish i knew my way around the 2.
Anyone know the link for the online MR2 Manual?

Cheers

Have something to contribute?

Sign in or register to start a topic...


Not what you're looking for?

Register now, we have a huge community of enthusiasts to answer any questions you might have



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users