Sign in to follow this  
Seanomurray

Corolla 1.4 Vvti Rough Idle

Recommended Posts

Hi all,

I have a 2000 1.4 corolla saloon.

I recently changed the engine as the old one was gone.

Had it running really well until suddenly it went really lumpy on idle.

Sometimes when it warms up it's ok but ticks over at 1500rpm!!

Great pull through the gears despite this problem!

Tried putting the throttle body off the old engine on it to try it and made no improvement!

Really Irritated by it now!!

Any suggestions?

Regards,

Sean

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

A possible cause, assuming the Battery has been disconnect it can take about 30 mins of driving before the ECU re-learns the right values for tickover, until then its all over the place.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, Thanks for you're reply.

I solved the problem by plugging in a cheap diagnostics reader i got off ebay for a tenner.

Turned out to be the cam position sensor.

When sensor was replaced the car is perfect.

Share this post


Link to post
Share on other sites

can you post a link to that reader please?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this