Sign in to follow this  
mpg_junkie

synchromesh gone - next move

Recommended Posts

Hi guys, I have a 2012 1.4 D4D 6 speed Yaris and the synchromesh has gone on the 2nd gear, 1st gear is also playing up (have to double clutch at stationary to get into 1st). 

2 questions, anyone else had synchromesh issues on a 1.4 D4D, and what direction should I take to fix it, replacement box or a strip and rebuild? 

Opinions welcomed

Cheers, 

Mpg_Junkie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'd bleed and change your clutch fluid first and check your slave cylinder, the wife's car was sometimes difficult to engage in first gear till we had a fluid change.

Share this post


Link to post
Share on other sites

silly question, the floor mat isn't up behind the pedal is it ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I will change the fluid as a first port of call. I checked the mat and carpet, there appears to be no impediments to full pedal travel thankfully. 

Anyone tried gearbox Oil additives with success? 

Cheers, 

MPG 

Share this post


Link to post
Share on other sites

drop the fluid and see what comes out ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cheapest and easiest is to bleed clutch as above.

 

I am lazy : eliminate the easy fixes.. leave the difficult/expensive ones to last...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well if there is glitter in the gearbox Oil, you know your in trouble, if its clean you just changed the Oil/fluid

Share this post


Link to post
Share on other sites

I was having some issues with my transmission, was grinding and making weird noises like if you put it into 3rd you could hear a bashing noise as you let the clutch out. The car had been with our lass's sister for the year and when I got it back It had had no maintenance at all except for a new drive shaft <--- that bits important.. Anyway I decided to do a gearbox Oil change Today cos 2nd was a bit notchy.. To my disbelief, when I drained the gearbox, there was only 500ml of fluid in there, the thing takes near 2litres and it had been like that for the best part of a year!... That can't have done the gearbox anygood.. still quite notchy in second but the rest of the gears are buttery. I can't see any leaks, so they must have not topped the tranny Oil up when they replaced the drive shaft.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this