Sign in to follow this  
Jellyhaze

Avensis low power max 3000rpm

Recommended Posts

Hello!

My avensis D4D dcat 2.2 diesel (210 000km driven) has lost all its power. The car starts just fine and then idles at 900-1000 rpm steadily without any sudden spikes or drops. When I put it in reverse or 1 gear it feels okay but as I put it in 2nd gear it has almost no power, it will accelerate very slow and won't rev above 3000 rpm. It will not rev above 3000 rpm in neutral either. I have started to suspect it is in some kind of fail safe mode?

There are no fault codes/engine lights ligthning up when I start it or when I drive it. The obd2 scanner won't find any stored or pending codes.

The Egr valve has recently been changed about a month ago and I also cleaned it this weekend to be sure. The inlet manifold has also been cleaned. I have also changed, Oil, oilfilter and airfilter. The maf sensor has been cleaned and what I can find shows normal values when idleing. There is no smoke, weird sounds or smell coming from the car. I have read some posts here on the forum and the scv has peaked my interest but I'm uncertain because the car will start directly and it does good in idle. The DPF was changed at 150 000 km

I drive around 1000km per week to and from work so the DPF shouln't be clogging because of low work temperatures. 

I did screw up and filled it with 5 litres of petrol some time ago but I mixed it with about 50 litres of diesel. I have since driven 15 000 km without any problem

Any help would be much appriciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like a fuel issue problem with fuel temperature controls sensor on fuel pump this fault will not see on dash board or from plug in tool it's a silent fault we call it so check fuel pressure good and double check ur turbo they do fail too

Share this post


Link to post
Share on other sites

Also see if the MAF sensor is at fault. Though not common fault on Toyota's, it happens more on VW in the past. Happened to my brothers old Ford Galaxy - no power and acceleration above 2500 rpm. This just a suggestion, but diagnostics may help.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

It sounds a lot like dpf problem. My father's old avensis lost all its power. It was because of dpf.

On 12.10.2020 at 12:07, Jellyhaze said:

Hej!

Min avensis D4D dcat 2.2 diesel (210.000 km kørt) har mistet al sin kraft. Bilen starter fint og kører derefter tomgang ved 900-1000 omdrejninger pr. Minut uden pludselige pigge eller fald. Når jeg sætter det i bakgear eller 1 gear, føles det okay, men da jeg sætter det i 2. gear, har det næsten ingen effekt, det vil accelerere meget langsomt og vil ikke omdrejningstal over 3000 omdr./min. Den vil heller ikke ture over 3000 omdr./min i neutral. Jeg er begyndt at have mistanke om, at det er i en slags fejlsikker tilstand?

Der er ingen fejlkoder / motorlys lyser op, når jeg starter den, eller når jeg kører den. Obd2-scanneren finder ingen gemte eller afventende koder.

Egr-ventilen er for nylig blevet ændret for omkring en måned siden, og jeg rengørede den også i weekenden for at være sikker. Indløbsmanifolden er også blevet renset. Jeg har også skiftet olie, oliefilter og luftfilter. Maf-sensoren er blevet renset, og hvad jeg kan finde, viser normale værdier ved tomgang. Der kommer ingen røg, underlige lyde eller lugt fra bilen. Jeg har læst nogle indlæg her på forummet, og scv har toppet min interesse, men jeg er usikker, fordi bilen starter direkte, og den fungerer godt i tomgang. DPF blev ændret ved 150000 km

Jeg kører omkring 1000 km om ugen til og fra arbejde, så DPF skal ikke være tilstoppet på grund af lave arbejdstemperaturer. 

Jeg skruede op og fyldte den med 5 liter benzin for nogen tid siden, men jeg blandede den med ca. 50 liter diesel. Jeg har siden kørt 15.000 km uden problemer

Enhver hjælp ville være meget opskattet.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello!

I found the culprit. The rubber sealing between turbo and turbo air intake hose had gone loose and been sucked in to the turbo, turning to sheds and I guess that is why there are no fault codes or check engine light. I guess the turbo needs some tune up or I must buy a new/used one and refit.

Turbo-Intake.png 20201013-191956.jpg20201013-191959.jpg20201013-193007.jpg

 

Thank you for the information and fast replies, I really appreciate it. I will certainly turn to the ownersclub in the future for guidance.

  • Sad 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did the turbo also break?

6 minutes ago, Jellyhaze said:

Hej!

Jeg fandt synderen. Gummitætningen mellem turbo og turboluftslange var gået løs og blev suget ind i turboen og vendte sig mod skure, og det antager jeg, at der ikke er nogen fejlkoder eller kontrollerer motorlyset. Jeg gætter på, at turboen har brug for en eller anden indstilling, eller jeg skal købe en ny / brugt og genmontere.

Turbo-Intake.png 20201013-191956.jpg20201013-191959.jpg20201013-193007.jpg

 

Tak for informationen og hurtige svar, jeg sætter stor pris på det. Jeg vil bestemt henvende mig til ejerklubben i fremtiden for vejledning.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes I think it is broken. I will check tomorrow but I am missing 80% of the rubber that got sucked in so I am not optimistic that turbo is in the best condition.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Remember the turbo you are mounting must be the same size as the one already in your car.

18 minutes ago, Jellyhaze said:

Yes I think it is broken. I will check tomorrow but I am missing 80% of the rubber that got sucked in so I am not optimistic that turbo is in the best condition.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this