Jump to content
Do Not Sell My Personal Information


Recommended Posts

After a broken wheel bearing and it being broken for a while and the car being used while it was broken , now has had a new bearing fitted , my abs light is on and vsc and traction lights are on , previous Owner says reluctor ring so it needs a new hub apparently? Any help would be appreciated, mot is next month and need to get it sorted before 

Link to post
Share on other sites

Pull the codes from the abs module, front or rear ? is the abs problem on the same wheel as the replaced bearing ? The front abs ring is part of the cv shaft/axle, the rear is a complete hub, the ABS ring on the rear is part of the bearing so non-user serviceable

Rear hub 42450-0h010 about £50 for a reasonable one

 

It sounds as like the car has seen a bit of abuse, the 1kr engines require regular maintenance with good quality Oil and filter otherwise you're looking at timing chain and VVTi issues

Link to post
Share on other sites
1 hour ago, flash22 said:

Pull the codes from the abs module, front or rear ? is the abs problem on the same wheel as the replaced bearing ? The front abs ring is part of the cv shaft/axle

Not quite the ABS ring is integral to the bearing, so the bearing has an inside/outside face, wouldn't be the first time the bearing has been fitted back to front so the speed sensor cannot pickup a signal.

image.thumb.png.eb02d05ec7c2066253010219deda06d8.png

Link to post
Share on other sites

I was thinking of the earlier system, i have seen the magnets shattered due to improper installation tho

there is the chance that it was but it backwards too

Link to post
Share on other sites
On 5/8/2021 at 1:11 PM, flash22 said:

Pull the codes from the abs module, front or rear ? is the abs problem on the same wheel as the replaced bearing ? The front abs ring is part of the cv shaft/axle, the rear is a complete hub, the ABS ring on the rear is part of the bearing so non-user serviceable

Rear hub 42450-0h010 about £50 for a reasonable one

 

It sounds as like the car has seen a bit of abuse, the 1kr engines require regular maintenance with good quality oil and filter otherwise you're looking at timing chain and VVTi issues

It was a front bearing that was changed , and it’s a 2013 , I really don’t have a clue mate 

Link to post
Share on other sites

8 hours ago, Locky508 said:

It was a front bearing that was changed , and it’s a 2013 , I really don’t have a clue mate 

 

On 5/8/2021 at 2:40 PM, Devon Aygo said:

Not quite the ABS ring is integral to the bearing, so the bearing has an inside/outside face, wouldn't be the first time the bearing has been fitted back to front so the speed sensor cannot pickup a signal.

image.thumb.png.eb02d05ec7c2066253010219deda06d8.png

As Devon Aygo mentions could the front bearing have been fitted 'inside out'?

Link to post
Share on other sites

If the bearing hasn't been fitted correctly or been damaged when fitting it needs to be replaced - there is a chance that the sensor could have been damaged too

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...




Forums


News


Membership